Saturday, 23 April 2016
14:09:00
सरस्वती मंत्र (Saraswati Mantra in Hindi)
देवी सरस्वती का मूल मंत्र निम्न है: ॐ ऐं सरस्वत्यै ऐं नमः।
संपूर्ण सरस्वती मंत्र: ॐ ऐं ह्रीं क्लीं महासरस्वती देव्यै नमः।
*****************************************
परीक्षा भय निवारण हेतु (Saraswati Mantra for Exams in Hindi)
परीक्षा में डर ना लगें इसलिए इन मंत्रों का जाप करना लाभदायक माना जाता है
ॐ ऐं ह्रीं श्रीं वीणा पुस्तक धारिणीम् मम् भय निवारय निवारय अभयम् देहि देहि स्वाहा।
Om Ahem Hreem Shreem Veena Pustak Dharinim Mam Bhay Nivaranya Nivaranya abhyam dehi dehi swaha.
*****************************************
स्मरण शक्ति बढाने के लिए मंत्र (Saraswati Mantra for Memory Power in Hindi)
याद करने की क्षमता बढ़ाने के लिए इस मंत्र को फलदायक माना जाता है: ऐं नमः भगवति वद वद वाग्देवि स्वाहा।
Om Namah Bhagwati Vad Vad Vagdevi Swaha
****************************************
उच्च शिक्षा और बुद्धिमत्ता के लिए सरस्वती देवी के इन मंत्रों का जाप करना चाहिए:
शारदा शारदाभौम्वदना। वदनाम्बुजे।
सर्वदा सर्वदास्माकमं सन्निधिमं सन्निधिमं क्रिया तू।
Sarada Saradabhaumvadana Vadanambuje
Sarvada sarvadasmakamam sannidhimam sannidhimam kriya tu
श्रीं ह्रीं सरस्वत्यै स्वाहा।
ॐ ह्रीं ऐं ह्रीं सरस्वत्यै नमः।
Srim hrim sarasvatyai svaha.
Hrim aim hrim sarasvatyai namah
****************************************
कला और साहित्य के क्षेत्र में सफलता के लिए इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
शुक्लां ब्रह्मविचार सार परमां आद्यां जगद्व्यापिनीं
वीणा पुस्तक धारिणीं अभयदां जाड्यान्धकारापाहां|
हस्ते स्फाटिक मालीकां विदधतीं पद्मासने संस्थितां
वन्दे तां परमेश्वरीं भगवतीं बुद्धि प्रदां शारदां||
Shuklaam Brahmavichaara Saara paramaam Aadhyaam Jagadvyapinim,
Veena Pustaka Dhaarineem Abhayadaam Jaadya'andhakaara'apahaam
Haste Sphaatika Maalikam Vidadhateem Padmasane Sansthitaam
Vande taam Parmeshwareem Bhagavateem Buddhipradaam Shardam
****************************************
सरस्वती मंत्र (Powerful Saraswati Mantra in Hindi)
सभी बाधाओं के निवारण के लिए देवी सरस्वती के इस मंत्र का जाप करना चाहिए।
ऐं ह्रीं श्रीं अंतरिक्ष सरस्वती परम रक्षिणी
मम सर्व विघ्न बाधा निवारय निवारय स्वाहा।
Aim hrim Srim antariksa sarasvati parama rakshini
mama sarva vighna badha nivaraya nivaraya svaha
देवी सरस्वती का मूल मंत्र निम्न है: ॐ ऐं सरस्वत्यै ऐं नमः।
संपूर्ण सरस्वती मंत्र: ॐ ऐं ह्रीं क्लीं महासरस्वती देव्यै नमः।
*****************************************
परीक्षा भय निवारण हेतु (Saraswati Mantra for Exams in Hindi)
परीक्षा में डर ना लगें इसलिए इन मंत्रों का जाप करना लाभदायक माना जाता है
ॐ ऐं ह्रीं श्रीं वीणा पुस्तक धारिणीम् मम् भय निवारय निवारय अभयम् देहि देहि स्वाहा।
Om Ahem Hreem Shreem Veena Pustak Dharinim Mam Bhay Nivaranya Nivaranya abhyam dehi dehi swaha.
*****************************************
स्मरण शक्ति बढाने के लिए मंत्र (Saraswati Mantra for Memory Power in Hindi)
याद करने की क्षमता बढ़ाने के लिए इस मंत्र को फलदायक माना जाता है: ऐं नमः भगवति वद वद वाग्देवि स्वाहा।
Om Namah Bhagwati Vad Vad Vagdevi Swaha
****************************************
उच्च शिक्षा और बुद्धिमत्ता के लिए सरस्वती देवी के इन मंत्रों का जाप करना चाहिए:
शारदा शारदाभौम्वदना। वदनाम्बुजे।
सर्वदा सर्वदास्माकमं सन्निधिमं सन्निधिमं क्रिया तू।
Sarada Saradabhaumvadana Vadanambuje
Sarvada sarvadasmakamam sannidhimam sannidhimam kriya tu
श्रीं ह्रीं सरस्वत्यै स्वाहा।
ॐ ह्रीं ऐं ह्रीं सरस्वत्यै नमः।
Srim hrim sarasvatyai svaha.
Hrim aim hrim sarasvatyai namah
****************************************
कला और साहित्य के क्षेत्र में सफलता के लिए इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
शुक्लां ब्रह्मविचार सार परमां आद्यां जगद्व्यापिनीं
वीणा पुस्तक धारिणीं अभयदां जाड्यान्धकारापाहां|
हस्ते स्फाटिक मालीकां विदधतीं पद्मासने संस्थितां
वन्दे तां परमेश्वरीं भगवतीं बुद्धि प्रदां शारदां||
Shuklaam Brahmavichaara Saara paramaam Aadhyaam Jagadvyapinim,
Veena Pustaka Dhaarineem Abhayadaam Jaadya'andhakaara'apahaam
Haste Sphaatika Maalikam Vidadhateem Padmasane Sansthitaam
Vande taam Parmeshwareem Bhagavateem Buddhipradaam Shardam
****************************************
सरस्वती मंत्र (Powerful Saraswati Mantra in Hindi)
सभी बाधाओं के निवारण के लिए देवी सरस्वती के इस मंत्र का जाप करना चाहिए।
ऐं ह्रीं श्रीं अंतरिक्ष सरस्वती परम रक्षिणी
मम सर्व विघ्न बाधा निवारय निवारय स्वाहा।
Aim hrim Srim antariksa sarasvati parama rakshini
mama sarva vighna badha nivaraya nivaraya svaha
14:09:00
तुलसी स्तोत्रम् (Tulsi Strotram in Hindi)
जगद्धात्रि नमस्तुभ्यं विष्णोश्च प्रियवल्लभे।
यतो ब्रह्मादयो देवाः सृष्टिस्थित्यन्तकारिणः ॥1॥
नमस्तुलसि कल्याणि नमो विष्णुप्रिये शुभे।
नमो मोक्षप्रदे देवि नमः सम्पत्प्रदायिके ॥2॥
तुलसी पातु मां नित्यं सर्वापद्भ्योऽपि सर्वदा ।
कीर्तितापि स्मृता वापि पवित्रयति मानवम् ॥3॥
नमामि शिरसा देवीं तुलसीं विलसत्तनुम् ।
यां दृष्ट्वा पापिनो मर्त्या मुच्यन्ते सर्वकिल्बिषात् ॥4॥
तुलस्या रक्षितं सर्वं जगदेतच्चराचरम् ।
या विनिहन्ति पापानि दृष्ट्वा वा पापिभिर्नरैः ॥5॥
नमस्तुलस्यतितरां यस्यै बद्ध्वाजलिं कलौ ।
कलयन्ति सुखं सर्वं स्त्रियो वैश्यास्तथाऽपरे ॥6॥
तुलस्या नापरं किञ्चिद् दैवतं जगतीतले ।
यथा पवित्रितो लोको विष्णुसङ्गेन वैष्णवः ॥7॥
तुलस्याः पल्लवं विष्णोः शिरस्यारोपितं कलौ ।
आरोपयति सर्वाणि श्रेयांसि वरमस्तके ॥8॥
तुलस्यां सकला देवा वसन्ति सततं यतः ।
अतस्तामर्चयेल्लोके सर्वान् देवान् समर्चयन् ॥9॥
नमस्तुलसि सर्वज्ञे पुरुषोत्तमवल्लभे ।
पाहि मां सर्वपापेभ्यः सर्वसम्पत्प्रदायिके ॥10॥
इति स्तोत्रं पुरा गीतं पुण्डरीकेण धीमता ।
विष्णुमर्चयता नित्यं शोभनैस्तुलसीदलैः ॥11॥
तुलसी श्रीर्महालक्ष्मीर्विद्याविद्या यशस्विनी ।
धर्म्या धर्नानना देवी देवीदेवमनःप्रिया ॥12॥
लक्ष्मीप्रियसखी देवी द्यौर्भूमिरचला चला ।
षोडशैतानि नामानि तुलस्याः कीर्तयन्नरः ॥13॥
लभते सुतरां भक्तिमन्ते विष्णुपदं लभेत् ।
तुलसी भूर्महालक्ष्मीः पद्मिनी श्रीर्हरिप्रिया ॥14॥
तुलसि श्रीसखि शुभे पापहारिणि पुण्यदे ।
नमस्ते नारदनुते नारायणमनःप्रिये ॥15॥
इति श्रीपुण्डरीककृतं तुलसीस्तोत्रं सम्पूर्णम् ॥
14:01:00
वैष्णो देवी के मंत्र (Vaishno Devi Mantra in Hindi)
इस मंत्र का उच्चारण करते हुए माता वैष्णो देवी को पाद्य (जल) समर्पण करना चाहिए-
ॐ सर्वतीर्थ समूदभूतं पाद्यं गन्धादि-भिर्युतम् |
अनिष्ट-हर्ता गृहाणेदं भगवती भक्त-वत्सला ||
ॐ श्री वैष्णवी नमः |
पाद्योः पाद्यं समर्पयामि
Is mantra ka uchcharan karte huye Mata Vaishno Devi ko padya(Jal) samarpan karna chahiye-
Om Sarvteerth Samoodbhootam Paadyam Gandhaadi-Bhiryutam |
Anisht-Harta Grihaanedam Bhagvati Bhakt-Vatsalaa ||
Om Shri Vaishnavi Namah
************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा माता वैष्णो देवी को दक्षिणा अर्पण करना चाहिए-
हिरण्यगर्भ-गर्भस्थं हेम बीजं विभावसोः |
अनन्तं पुण्यफ़ल दमतः शान्ति प्रयच्छ मे ||
Is mantra ke dwara Mata Vaishno Devi ko dakshina arpan karna chahiye-
Garbhstham Hem Beejam Vibhavasoh |
Anantam Punyafala Damatah Shanty Prayachchha Me ||
****************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र को पढ़ते हुए उन्हें चन्दन समर्पण करना चाहिए-
ॐ श्रीखण्ड-चन्दनं दिव्यं गन्धाढ्यं सुमनोहरम् |
विलेपन मातेश्वरी चन्दनं प्रति-गृहयन्ताम् ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ko padhte huye unhe chandan samarpan karna chahiye-
Om Shrikhand-Chandanam Divyam Gandhaadhyam Sumanoharam |
Vilepan Maateshwari Chandanam Prati-Grihayantaam ||
**********************************************************************
इस मंत्र के द्वारा माता वैष्णो देवी का दधि स्नान करना चाहिए-
पयस्तु वैष्णो समुद-भूतं मधुराम्लं शशि-प्रभम् |
दध्या-नीतं मया स्नानार्थ प्रति-गृहयन्ताम् ||
Is mantra ke dwara Mata Vaishno Devi ka dadhi snaan karna chahiye-
Bhootam Madhuraamlam Shashi-Prabham |
Dadhyaa-Neetam Mayaa Snaanaarth Prati Grihayantaam ||
*********************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा करते समय इस मंत्र को पढ़ते हुए उन्हें वस्त्र समर्पण करना चाहिए-
शीत-शीतोष्ण-संत्राणं लज्जाया रक्षणं परम् |
देहा-लंकारण वस्त्रमतः शान्ति प्रयच्छ मे ||
Mata Vaishno ki pooja karte samay is mantra ko padhte huye unhe vastra samarpan karna chahiye-
Sheet-Sheetoshna-Santraanam Lajjaaya Rakshanam Param |
Dehaa-Lankaaran Vastramatah Shanty Prayachchha Me ||
*************************************************************************************
इस मंत्र को पढ़ते हुए माता वैष्णो देवी को पुष्पमाला समर्पण करना चाहिए-
माल्या दीनि सुगन्धीनि माल्यादीनि वै देवी |
मया-हृताणि-पुष्पाणि गृहायन्ता पूजनाय भो ||
Is mantra ko padhte huye Mata Vaishno Devi ko pushpmala samarpan karna chahiye-
Maalya Deeni Sugandheeni Maalyaadeeni Vai Devi |
Maya-Hritaani-Pushpaani Grihayantaa Poojanaaya Bho ||
*******************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा उन्हें बिल्वपत्र एवं पुष्प समर्पण करना चाहिए-
बन्दारूज-नाम्बदार मन्दार प्रिये धीमहि |
मन्दार जानि पुष्पाणि रक्त-पुष्पाणि-पेहि भो ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ke dwara unhe Bilvapatra evam Pushp samarpn karna chahiye-
Bandaaruj-Naambdaar Mandaar Priye Dheemahi |
Mandaar Jaani Pushpaani Rakt-Pushpaani-Pehi Bho ||
***********************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र का उच्चारण करते हुए उन्हें अर्घ्य समर्पण करना चाहिए-
ॐ वैष्णो देवी नमस्ते-स्तु गृहाण करूणाकरी |
अर्घ्य च फ़लं संयुक्तं गंधमाल्या-क्षतैयुतम् ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ka uchcharan karte huye unhe arghya samarpan karna chahiye-
Om Vaishno Devi Namaste-Stu Grihaan Karunaakaree |
Arghya Ch Falam Sanyuktam Gandhmaalya Kshataiyutam ||
********************************************************************************
इस मंत्र को पढ़ते हुए माता वैष्णो देवी की पूजा में उन्हें आसन समर्पण करना चाहिए-
ॐ विचित्र रत्न्-खचितं दिव्या-स्तरण-संयुक्तम् |
स्वर्ण-सिंहासन चारू गृहिष्व वैष्णो माँ पूजितः ||
Is mantra ko padhte huye Mata Vaishno Devi ki pooja me unhe aasan samarpan karna chahiye-
Om Vichitra Ratna-Khanchit Divyaa-Staran-Sanyuktam |
Swarn-Sinhasan Chaaru Grihishva Vaishno Maa Poojitah ||
****************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा में उनका आवाहन इस मंत्र के द्वारा करना चाहिए-
ॐ सहस्त्र शीर्षाः पुरूषः सहस्त्राक्षः सहस्त्र-पातस-भूमिग्वं सव्वेत-स्तपुत्वा यतिष्ठ दर्शागुलाम् |
आगच्छ वैष्णो देवी स्थाने-चात्र स्थिरो भव ||
Mata Vaishno Devi ki pooja me unka aavahan is mantra ke dwara karna chahiye-
Om Sahastra Sheershah Purushah Sahastrakshah Sahastra-Paatas-Bhoomigvam Savvet-Staputva Yatishth Darshaagulam |
Aagachchha Vaishno Devi Sthane-Chatra Sthiro B
इस मंत्र का उच्चारण करते हुए माता वैष्णो देवी को पाद्य (जल) समर्पण करना चाहिए-
ॐ सर्वतीर्थ समूदभूतं पाद्यं गन्धादि-भिर्युतम् |
अनिष्ट-हर्ता गृहाणेदं भगवती भक्त-वत्सला ||
ॐ श्री वैष्णवी नमः |
पाद्योः पाद्यं समर्पयामि
Is mantra ka uchcharan karte huye Mata Vaishno Devi ko padya(Jal) samarpan karna chahiye-
Om Sarvteerth Samoodbhootam Paadyam Gandhaadi-Bhiryutam |
Anisht-Harta Grihaanedam Bhagvati Bhakt-Vatsalaa ||
Om Shri Vaishnavi Namah
************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा माता वैष्णो देवी को दक्षिणा अर्पण करना चाहिए-
हिरण्यगर्भ-गर्भस्थं हेम बीजं विभावसोः |
अनन्तं पुण्यफ़ल दमतः शान्ति प्रयच्छ मे ||
Is mantra ke dwara Mata Vaishno Devi ko dakshina arpan karna chahiye-
Garbhstham Hem Beejam Vibhavasoh |
Anantam Punyafala Damatah Shanty Prayachchha Me ||
****************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र को पढ़ते हुए उन्हें चन्दन समर्पण करना चाहिए-
ॐ श्रीखण्ड-चन्दनं दिव्यं गन्धाढ्यं सुमनोहरम् |
विलेपन मातेश्वरी चन्दनं प्रति-गृहयन्ताम् ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ko padhte huye unhe chandan samarpan karna chahiye-
Om Shrikhand-Chandanam Divyam Gandhaadhyam Sumanoharam |
Vilepan Maateshwari Chandanam Prati-Grihayantaam ||
**********************************************************************
इस मंत्र के द्वारा माता वैष्णो देवी का दधि स्नान करना चाहिए-
पयस्तु वैष्णो समुद-भूतं मधुराम्लं शशि-प्रभम् |
दध्या-नीतं मया स्नानार्थ प्रति-गृहयन्ताम् ||
Is mantra ke dwara Mata Vaishno Devi ka dadhi snaan karna chahiye-
Bhootam Madhuraamlam Shashi-Prabham |
Dadhyaa-Neetam Mayaa Snaanaarth Prati Grihayantaam ||
*********************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा करते समय इस मंत्र को पढ़ते हुए उन्हें वस्त्र समर्पण करना चाहिए-
शीत-शीतोष्ण-संत्राणं लज्जाया रक्षणं परम् |
देहा-लंकारण वस्त्रमतः शान्ति प्रयच्छ मे ||
Mata Vaishno ki pooja karte samay is mantra ko padhte huye unhe vastra samarpan karna chahiye-
Sheet-Sheetoshna-Santraanam Lajjaaya Rakshanam Param |
Dehaa-Lankaaran Vastramatah Shanty Prayachchha Me ||
*************************************************************************************
इस मंत्र को पढ़ते हुए माता वैष्णो देवी को पुष्पमाला समर्पण करना चाहिए-
माल्या दीनि सुगन्धीनि माल्यादीनि वै देवी |
मया-हृताणि-पुष्पाणि गृहायन्ता पूजनाय भो ||
Is mantra ko padhte huye Mata Vaishno Devi ko pushpmala samarpan karna chahiye-
Maalya Deeni Sugandheeni Maalyaadeeni Vai Devi |
Maya-Hritaani-Pushpaani Grihayantaa Poojanaaya Bho ||
*******************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा उन्हें बिल्वपत्र एवं पुष्प समर्पण करना चाहिए-
बन्दारूज-नाम्बदार मन्दार प्रिये धीमहि |
मन्दार जानि पुष्पाणि रक्त-पुष्पाणि-पेहि भो ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ke dwara unhe Bilvapatra evam Pushp samarpn karna chahiye-
Bandaaruj-Naambdaar Mandaar Priye Dheemahi |
Mandaar Jaani Pushpaani Rakt-Pushpaani-Pehi Bho ||
***********************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा के दौरान इस मंत्र का उच्चारण करते हुए उन्हें अर्घ्य समर्पण करना चाहिए-
ॐ वैष्णो देवी नमस्ते-स्तु गृहाण करूणाकरी |
अर्घ्य च फ़लं संयुक्तं गंधमाल्या-क्षतैयुतम् ||
Mata Vaishno Devi ki pooja ke dauran is mantra ka uchcharan karte huye unhe arghya samarpan karna chahiye-
Om Vaishno Devi Namaste-Stu Grihaan Karunaakaree |
Arghya Ch Falam Sanyuktam Gandhmaalya Kshataiyutam ||
********************************************************************************
इस मंत्र को पढ़ते हुए माता वैष्णो देवी की पूजा में उन्हें आसन समर्पण करना चाहिए-
ॐ विचित्र रत्न्-खचितं दिव्या-स्तरण-संयुक्तम् |
स्वर्ण-सिंहासन चारू गृहिष्व वैष्णो माँ पूजितः ||
Is mantra ko padhte huye Mata Vaishno Devi ki pooja me unhe aasan samarpan karna chahiye-
Om Vichitra Ratna-Khanchit Divyaa-Staran-Sanyuktam |
Swarn-Sinhasan Chaaru Grihishva Vaishno Maa Poojitah ||
****************************************************************************
माता वैष्णो देवी की पूजा में उनका आवाहन इस मंत्र के द्वारा करना चाहिए-
ॐ सहस्त्र शीर्षाः पुरूषः सहस्त्राक्षः सहस्त्र-पातस-भूमिग्वं सव्वेत-स्तपुत्वा यतिष्ठ दर्शागुलाम् |
आगच्छ वैष्णो देवी स्थाने-चात्र स्थिरो भव ||
Mata Vaishno Devi ki pooja me unka aavahan is mantra ke dwara karna chahiye-
Om Sahastra Sheershah Purushah Sahastrakshah Sahastra-Paatas-Bhoomigvam Savvet-Staputva Yatishth Darshaagulam |
Aagachchha Vaishno Devi Sthane-Chatra Sthiro B
13:59:00
भगवान शिव के मंत्र (Lord Shiva Mantra in Hindi)
मनोवांछित फल पाने के लिए शिवजी के मंत्र (Shiv Mantra for Success)
मनोवांछित फल प्राप्त करने के लिए शिव जी के इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
नागेंद्रहाराय त्रिलोचनाय भस्मांग रागाय महेश्वराय
नित्याय शुद्धाय दिगंबराय तस्मे न काराय नम: शिवाय:॥
मंदाकिनी सलिल चंदन चर्चिताय नंदीश्वर प्रमथनाथ महेश्वराय
मंदारपुष्प बहुपुष्प सुपूजिताय तस्मे म काराय नम: शिवाय:॥
शिवाय गौरी वदनाब्जवृंद सूर्याय दक्षाध्वरनाशकाय
श्री नीलकंठाय वृषभद्धजाय तस्मै शि काराय नम: शिवाय:॥
अवन्तिकायां विहितावतारं मुक्तिप्रदानाय च सज्जनानाम्।
अकालमृत्यो: परिरक्षणार्थं वन्दे महाकालमहासुरेशम्।।
Manovanchhita phal prapta karane ke liye shiv ji ke is mantra ka jaap kare.
Nagendraharaya trilacanaya bhasmanga ragaya mahesvaraya
nityaya suddhaya digambaraya tasme na karaya nama: shivaya
Mandakini salila candana carcitaya nandisvara pramathanatha mahesvaraya
mandarapuspa bahupuspa supujitaya tasme ma karaya namah shivaya
Shivaya gauri vadanabjavrnda suryaya daksadhvaranasakaya
shri nilakanthaya vrsabhaddhajaya tasmai si karaya nama sivaya
Avantikayam vihitavataram muktipradanaya ca sajjananam.
Akalamrtyoh Pariraksanarthan vande mahakalamahasuresam
***********************************************************************
स्वास्थ्य प्राप्ति के लिए शिवजी के मंत्र (Shiv Mantra for Good Health)
निरोग रहने और अच्छे स्वास्थ्य के लिए शिव जी के इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
सौराष्ट्रदेशे विशदेऽतिरम्ये ज्योतिर्मयं चन्द्रकलावतंसम्।
भक्तिप्रदानाय कृपावतीर्णं तं सोमनाथं शरणं प्रपद्ये ।।
कावेरिकानर्मदयो: पवित्रे समागमे सज्जनतारणाय।
सदैव मान्धातृपुरे वसन्तमोंकारमीशं शिवमेकमीडे।।
Saurastradese visadetiramye jyotirmayam candrakalavatansam.
Bhaktipradanaya krpavatirnam tan somanatham saranam prapadye
Kaverikanarmadayoh Pavitre samagame sajjanataranaya
Sadaiva mandhatrpure vasantamonkaramisam sivamekamide.
******************************************************************
शिव जी की पूजा के दौरान इन मंत्रो का जाप करना चाहिए-
शिव जी की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा उन्हें स्नान समर्पण करना चाहिए-
ॐ वरुणस्योत्तम्भनमसि वरुणस्य सकम्भ सर्ज्जनीस्थो |
वरुणस्य ऋतसदन्यसि वरुणस्य ऋतसदनमसि वरुणस्य ऋतसदनमासीद् ||
Bhagvan Bholenath ki pooja ke dauran is mantra ke dwara Shivji ko snaan samarpan karna chahiye-
om varunasyottambhanamasi varunasya sakambh sarjjaneestho |
Varunasya ritsadanyasi varunasya ritsadanamasi varunasya ritsadanmaaseed ||
*************************************************************************
भगवान शिव की पूजा करते समय इस मंत्र के द्वारा उन्हें यज्ञोपवीत समर्पण करना चाहिए-
ॐ ब्रह्म ज्ज्ञानप्रथमं पुरस्ताद्विसीमतः सुरुचो वेन आवः |
स बुध्न्या उपमा अस्य विष्ठाः सतश्च योनिमसतश्च विवः ||
Bhagvan Shiv ki pooja karte samay is mantra ke dwara unhe yagyopaveet samarpan karna chahiye-
Om Brahm Jgyaanaprathamam Purastaadvisematah Surucho Ven Aavah |
Sa Budhnyaa Upma Asya Vishthah Satashch Yonimastashch Vivah ||
**********************************************************************************
शिवजी की पूजा में इस मंत्र के द्वारा भगवान भोलेनाथ को गंध समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः श्वभ्यः श्वपतिभ्यश्च वो नमो नमो भवाय च रुद्राय च नमः |
शर्वाय च पशुपतये च नमो नीलग्रीवाय च शितिकण्ठाय च ||
Shivji ki pooja me is mantra ke dwara Bhagvan Bholenath ko gandh samarpan karna chahiye-
Om Namah Shvabhyah Shvapatibhyashch Vo Namo Namo Bhavaay Ch Rudraay Ch Namah |
Sharvaay Ch Pashupataye Ch Namo Neelgreevaay Ch Shitikanthaay Ch ||
******************************************************************************************
शिव की पूजा में इस मंत्र के द्वारा अर्धनारीश्वर भगवान भोलेनाथ को धूप समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः कपर्दिने च व्युप्त केशाय च नमः सहस्त्राक्षाय च शतधन्वने च |
नमो गिरिशयाय च शिपिविष्टाय च नमो मेढुष्टमाय चेषुमते च ||
Shiv ki pooja me is mantra ke dwara Ardhnarishwar Bhagvan Bholenath ko dhoop samarpan karna chahiye-
Om Namah Kapardine Ch Vyupt Keshaay Ch Namah Sahastrakshaay Ch Shatdhanvane Ch |
Namo Girishayaay Ch Shipivishtaay Ch Namo Medhushtamaay Cheshumate Ch ||
****************************************************************************************
भगवान भोलेनाथ की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा त्रिलोचनाय भगवान शिव को पुष्प समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः पार्याय चावार्याय च नमः प्रतरणाय चोत्तरणाय च |
नमस्तीर्थ्याय च कूल्याय च नमः शष्प्याय च फेन्याय च ||
Bhagvan Bholenath ki pooja ke dauran is mantra ke dwara trilochnaay Bhagvan Shiv ko pushp samarpan karna chahiye-
Om Namah Paaryaay Chaavaaryaay Ch Namah Prataranaay Chottaranaay Ch |
Namasteerthyaay Ch Koolyaay Ch Namah Shashpyaay Ch Fenyaay Ch ||
*************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा चन्द्रशेखर भगवान भोलेनाथ को नैवेद्य अर्पण करना चाहिए-
ॐ नमो ज्येष्ठाय च कनिष्ठाय च नमः पूर्वजाय चापरजाय च |
नमो मध्यमाय चापगल्भाय च नमो जघन्याय च बुधन्याय च ||
Is mantra ke dwara Chandrashekhar Bhagvan Bholenath ko naivedya arpan karna chahiye-
Om Namo Jyeshthaay Ch Kanishthay Ch Namah Poorvajaay Chaaparjaay Ch |
Namo Madhyamaay Chaapgalbhaay Ch Namo Jaghnyaay Ch Budhnyaay Ch ||
************************************************************************************************
शिव पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा भगवान शिव को ताम्बूल पूगीफल समर्पण करना चाहिए-
ॐ इमा रुद्राय तवसे कपर्दिने क्षयद्वीराय प्रभरामहे मतीः |
यशा शमशद् द्विपदे चतुष्पदे विश्वं पुष्टं ग्रामे अस्तिमन्ननातुराम् ||
Shiv Pooja ke dauran is mantra ke dwara Bhagvan Shiv ko Taambul Pugifal samarpan karna chahiye-
Om Imaa Rudraay Tavase Kapardine Kshaydveeraay Prabhramahe Mateeh |
Yasha Shamshad Dvipade Chatushpade Vishwam Pushtam Grame Astimannanaaturam ||
**************************************************************************************************
भगवान शिव की पूजा करते समय इस मंत्र से भोलेनाथ को सुगन्धित तेल समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः कपर्दिने च व्युप्त केशाय च नमः सहस्त्राक्षाय च शतधन्वने च |
नमो गिरिशयाय च शिपिविष्टाय च नमो मेढुष्टमाय चेषुमते च ||
Bhagvan Shiv ki pooja karte samay is mantra se Bholenath ko sugandhit tel samarpan karna chahiye-
Om Namah Kapardine Ch Vyupt Keshaay Ch Namah Sahastraakshaay Ch Shatdhanvane Ch |
Namo Girishayaay Ch Shipivishtaay Ch Namo Medhushtmaay Cheshumate Ch ||
**************************************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा भगवान भोलेनाथ को दीप दर्शन कराना चाहिए-
ॐ नमः आराधे चात्रिराय च नमः शीघ्रयाय च शीभ्याय च |
नमः ऊर्म्याय चावस्वन्याय च नमो नादेयाय च द्वीप्याय च ||
Is mantra ke dwara Bhagvan Bholenath ko deep darshan karana chahiye-
Om namah aaradhe chaatriraay ch namah sheeghrayaay ch sheebhyaay ch |
namah urmyaay chaavasvanyaay ch namo naadeyaay ch dveepyaay ch ||
*************************************************************************
इस मंत्र से भगवान शिवजी को बिल्वपत्र समर्पण करना चाहिए-
दर्शनं बिल्वपत्रस्य स्पर्शनं पापनाशनम् |
अघोरपापसंहारं बिल्वपत्रं शिवार्पणम् ||
Is mantra se Bhagvan Shivji ko Bilvapatra samarpan karna chaiye-
Darshanam Bilvapatrasya Sparshanam Paapnaashanam |
Aghorpaapsanharam Bilvapatram Shivarpanam ||
मनोवांछित फल पाने के लिए शिवजी के मंत्र (Shiv Mantra for Success)
मनोवांछित फल प्राप्त करने के लिए शिव जी के इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
नागेंद्रहाराय त्रिलोचनाय भस्मांग रागाय महेश्वराय
नित्याय शुद्धाय दिगंबराय तस्मे न काराय नम: शिवाय:॥
मंदाकिनी सलिल चंदन चर्चिताय नंदीश्वर प्रमथनाथ महेश्वराय
मंदारपुष्प बहुपुष्प सुपूजिताय तस्मे म काराय नम: शिवाय:॥
शिवाय गौरी वदनाब्जवृंद सूर्याय दक्षाध्वरनाशकाय
श्री नीलकंठाय वृषभद्धजाय तस्मै शि काराय नम: शिवाय:॥
अवन्तिकायां विहितावतारं मुक्तिप्रदानाय च सज्जनानाम्।
अकालमृत्यो: परिरक्षणार्थं वन्दे महाकालमहासुरेशम्।।
Manovanchhita phal prapta karane ke liye shiv ji ke is mantra ka jaap kare.
Nagendraharaya trilacanaya bhasmanga ragaya mahesvaraya
nityaya suddhaya digambaraya tasme na karaya nama: shivaya
Mandakini salila candana carcitaya nandisvara pramathanatha mahesvaraya
mandarapuspa bahupuspa supujitaya tasme ma karaya namah shivaya
Shivaya gauri vadanabjavrnda suryaya daksadhvaranasakaya
shri nilakanthaya vrsabhaddhajaya tasmai si karaya nama sivaya
Avantikayam vihitavataram muktipradanaya ca sajjananam.
Akalamrtyoh Pariraksanarthan vande mahakalamahasuresam
***********************************************************************
स्वास्थ्य प्राप्ति के लिए शिवजी के मंत्र (Shiv Mantra for Good Health)
निरोग रहने और अच्छे स्वास्थ्य के लिए शिव जी के इस मंत्र का जाप करना चाहिए:
सौराष्ट्रदेशे विशदेऽतिरम्ये ज्योतिर्मयं चन्द्रकलावतंसम्।
भक्तिप्रदानाय कृपावतीर्णं तं सोमनाथं शरणं प्रपद्ये ।।
कावेरिकानर्मदयो: पवित्रे समागमे सज्जनतारणाय।
सदैव मान्धातृपुरे वसन्तमोंकारमीशं शिवमेकमीडे।।
Saurastradese visadetiramye jyotirmayam candrakalavatansam.
Bhaktipradanaya krpavatirnam tan somanatham saranam prapadye
Kaverikanarmadayoh Pavitre samagame sajjanataranaya
Sadaiva mandhatrpure vasantamonkaramisam sivamekamide.
******************************************************************
शिव जी की पूजा के दौरान इन मंत्रो का जाप करना चाहिए-
शिव जी की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा उन्हें स्नान समर्पण करना चाहिए-
ॐ वरुणस्योत्तम्भनमसि वरुणस्य सकम्भ सर्ज्जनीस्थो |
वरुणस्य ऋतसदन्यसि वरुणस्य ऋतसदनमसि वरुणस्य ऋतसदनमासीद् ||
Bhagvan Bholenath ki pooja ke dauran is mantra ke dwara Shivji ko snaan samarpan karna chahiye-
om varunasyottambhanamasi varunasya sakambh sarjjaneestho |
Varunasya ritsadanyasi varunasya ritsadanamasi varunasya ritsadanmaaseed ||
*************************************************************************
भगवान शिव की पूजा करते समय इस मंत्र के द्वारा उन्हें यज्ञोपवीत समर्पण करना चाहिए-
ॐ ब्रह्म ज्ज्ञानप्रथमं पुरस्ताद्विसीमतः सुरुचो वेन आवः |
स बुध्न्या उपमा अस्य विष्ठाः सतश्च योनिमसतश्च विवः ||
Bhagvan Shiv ki pooja karte samay is mantra ke dwara unhe yagyopaveet samarpan karna chahiye-
Om Brahm Jgyaanaprathamam Purastaadvisematah Surucho Ven Aavah |
Sa Budhnyaa Upma Asya Vishthah Satashch Yonimastashch Vivah ||
**********************************************************************************
शिवजी की पूजा में इस मंत्र के द्वारा भगवान भोलेनाथ को गंध समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः श्वभ्यः श्वपतिभ्यश्च वो नमो नमो भवाय च रुद्राय च नमः |
शर्वाय च पशुपतये च नमो नीलग्रीवाय च शितिकण्ठाय च ||
Shivji ki pooja me is mantra ke dwara Bhagvan Bholenath ko gandh samarpan karna chahiye-
Om Namah Shvabhyah Shvapatibhyashch Vo Namo Namo Bhavaay Ch Rudraay Ch Namah |
Sharvaay Ch Pashupataye Ch Namo Neelgreevaay Ch Shitikanthaay Ch ||
******************************************************************************************
शिव की पूजा में इस मंत्र के द्वारा अर्धनारीश्वर भगवान भोलेनाथ को धूप समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः कपर्दिने च व्युप्त केशाय च नमः सहस्त्राक्षाय च शतधन्वने च |
नमो गिरिशयाय च शिपिविष्टाय च नमो मेढुष्टमाय चेषुमते च ||
Shiv ki pooja me is mantra ke dwara Ardhnarishwar Bhagvan Bholenath ko dhoop samarpan karna chahiye-
Om Namah Kapardine Ch Vyupt Keshaay Ch Namah Sahastrakshaay Ch Shatdhanvane Ch |
Namo Girishayaay Ch Shipivishtaay Ch Namo Medhushtamaay Cheshumate Ch ||
****************************************************************************************
भगवान भोलेनाथ की पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा त्रिलोचनाय भगवान शिव को पुष्प समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः पार्याय चावार्याय च नमः प्रतरणाय चोत्तरणाय च |
नमस्तीर्थ्याय च कूल्याय च नमः शष्प्याय च फेन्याय च ||
Bhagvan Bholenath ki pooja ke dauran is mantra ke dwara trilochnaay Bhagvan Shiv ko pushp samarpan karna chahiye-
Om Namah Paaryaay Chaavaaryaay Ch Namah Prataranaay Chottaranaay Ch |
Namasteerthyaay Ch Koolyaay Ch Namah Shashpyaay Ch Fenyaay Ch ||
*************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा चन्द्रशेखर भगवान भोलेनाथ को नैवेद्य अर्पण करना चाहिए-
ॐ नमो ज्येष्ठाय च कनिष्ठाय च नमः पूर्वजाय चापरजाय च |
नमो मध्यमाय चापगल्भाय च नमो जघन्याय च बुधन्याय च ||
Is mantra ke dwara Chandrashekhar Bhagvan Bholenath ko naivedya arpan karna chahiye-
Om Namo Jyeshthaay Ch Kanishthay Ch Namah Poorvajaay Chaaparjaay Ch |
Namo Madhyamaay Chaapgalbhaay Ch Namo Jaghnyaay Ch Budhnyaay Ch ||
************************************************************************************************
शिव पूजा के दौरान इस मंत्र के द्वारा भगवान शिव को ताम्बूल पूगीफल समर्पण करना चाहिए-
ॐ इमा रुद्राय तवसे कपर्दिने क्षयद्वीराय प्रभरामहे मतीः |
यशा शमशद् द्विपदे चतुष्पदे विश्वं पुष्टं ग्रामे अस्तिमन्ननातुराम् ||
Shiv Pooja ke dauran is mantra ke dwara Bhagvan Shiv ko Taambul Pugifal samarpan karna chahiye-
Om Imaa Rudraay Tavase Kapardine Kshaydveeraay Prabhramahe Mateeh |
Yasha Shamshad Dvipade Chatushpade Vishwam Pushtam Grame Astimannanaaturam ||
**************************************************************************************************
भगवान शिव की पूजा करते समय इस मंत्र से भोलेनाथ को सुगन्धित तेल समर्पण करना चाहिए-
ॐ नमः कपर्दिने च व्युप्त केशाय च नमः सहस्त्राक्षाय च शतधन्वने च |
नमो गिरिशयाय च शिपिविष्टाय च नमो मेढुष्टमाय चेषुमते च ||
Bhagvan Shiv ki pooja karte samay is mantra se Bholenath ko sugandhit tel samarpan karna chahiye-
Om Namah Kapardine Ch Vyupt Keshaay Ch Namah Sahastraakshaay Ch Shatdhanvane Ch |
Namo Girishayaay Ch Shipivishtaay Ch Namo Medhushtmaay Cheshumate Ch ||
**************************************************************************************************
इस मंत्र के द्वारा भगवान भोलेनाथ को दीप दर्शन कराना चाहिए-
ॐ नमः आराधे चात्रिराय च नमः शीघ्रयाय च शीभ्याय च |
नमः ऊर्म्याय चावस्वन्याय च नमो नादेयाय च द्वीप्याय च ||
Is mantra ke dwara Bhagvan Bholenath ko deep darshan karana chahiye-
Om namah aaradhe chaatriraay ch namah sheeghrayaay ch sheebhyaay ch |
namah urmyaay chaavasvanyaay ch namo naadeyaay ch dveepyaay ch ||
*************************************************************************
इस मंत्र से भगवान शिवजी को बिल्वपत्र समर्पण करना चाहिए-
दर्शनं बिल्वपत्रस्य स्पर्शनं पापनाशनम् |
अघोरपापसंहारं बिल्वपत्रं शिवार्पणम् ||
Is mantra se Bhagvan Shivji ko Bilvapatra samarpan karna chaiye-
Darshanam Bilvapatrasya Sparshanam Paapnaashanam |
Aghorpaapsanharam Bilvapatram Shivarpanam ||
13:57:00
gototop
raftaarLogoMSearchMenuMenu
BG
Dharm ›
Hinduism ›
Mantra ›
Lord Kartikeya
RaftaarLogo
sasas
Print PageSave as PDFSave as Image
भगवान कार्तिकेय के मंत्र
Lord Kartikeya
भगवान के बारे में जानें
मंत्र
भगवान कार्तिकेय के मंत्र (Lord Kartikeya)
हिन्दू धर्मानुसार भगवान शिव और देवी पार्वती के पुत्र भगवान कार्तिकेय को युद्ध का देवता माना जाता है। दक्षिण भारत में भगवान कार्तिकेय को मुरुगन या अयप्पा नाम से भी जाना जाता है। भगवान कार्तिकेय शक्ति और ऊर्जा के प्रतीक माने जाते हैं। मान्यतानुसार कोर्ट, जमीन, पैसे आदि के विवाद को निपटाने से पहले भगवान कार्तिकेय की आराधना की जाए तो उसमें सफलता प्राप्त होती है। तो आइए करें भगवान कार्तिकेय के इन मंत्रों द्वारा विजय की प्रार्थना:
भगवान कार्तिकेय के मंत्र
अपने शत्रुओं के नाश के लिए इस मंत्र का जाप करना चाहिए-
Om Sharavana-bhavaya Namaha
Gyaanashaktidhara skanda valliikalyaana sundara
Devasenaa manah kaanta kaartikeya namo-as-tute
Om subrahmanyaaya namah.
ऊं शारवाना-भावाया नमः
ज्ञानशक्तिधरा स्कंदा वल्लीईकल्याणा सुंदरा
देवसेना मनः काँता कार्तिकेया नामोस्तुते
ऊं सुब्रहमणयाया नमः
****************************************************************
Lord Ayappaa Mantra for Success in Hindi:
किसी भी कार्य में सफलता प्राप्ति के लिए भगवान कार्तिकेय की इन मंत्रो द्वारा आराधना करना चाहिए:
Aaramukha Om Muruga
Vel Vel Muruga Muruga
Vaa Vaa Muruga Muruga
Vadi Vel Azhaga Muruga
Adiyaar Elaiya Muruga
Azhaga Muruga Varuvaai
Vadi Veludaney Varuvaai
आरमुखा ओम मुरूगा
वेल वेल मुरूगा मुरूगा
वा वा मुरूगा मुरूगा
वादी वेल अज़्गा मुरूगा
अदियार एलाया मुरूगा
अज़्गा मुरूगा वरूवाई
वादी वेलुधने वरूवाई
****************************************************************
कार्तिकेत गायत्री मंत्र (Kartikeya Gayatri Mantra in Hindi)